Resebrev 12


Position Sopromar, Lagos, Algarve, Portugal 071209.


En vecka har gått och Jonas har åkt hem. Resan blev dock inte som planerat. Flyget från Faro var inställt och i stället blir det 4 timmar buss till Lissabon och annan flygväg hem. Men det är smällar man får ta.

Torkprocessen av skrovet pågår. Jag jagar en fuktmätare för att få besked hur det går. Eksargen runt däck har Jonas slipat ner till trären och sen oljat ett par varv. Nu återstår för mig att lacka många varv så att arbetet inte är förgäves. Vi har också dragit ut hela ankarkättingen ner på backen och fäst den inne i ankarboxen med en 10 meters tamp. Kättingen var bultad fast nere i boxen, vilket gjort det omöjligt för oss att släppa ankaret om vi blir tvungna. Nu är det en skarp kniv eller yxa som gäller om vi någonsin blir tvungna att kapa ankarlinan. Vilket jag naturligtvis hoppas aldrig ska ske.

Båten har blivit hemvist för några sparvar. Jag upptäckte häromdagen att dom börjat bygga ett rede i mesanseglet. Dom rackarna flyger in under bomkapellet och använder vecken i seglet till bostad! Och så skiter dom vildsint på tofterna i sittbrunnen. Får se hur jag ska förhindra de tilltagen i framtiden.

Via kortvågen har jag fått information att en god vän, långseglare, drabbats av sjukdom och ligger på sjukhus på Kanarieöarna. Det får mig naturligtvis att reflektera över vår framtid på Arctic Fox. Allt kan hända. Och man kan inte gardera sig för alla situationer. Men det där med försäkring måste vi vara noggranna med.

Det börjar kännas lite ensamt igen. Det var likadant i augusti när Gunilla flugit hem och jag bodde ensam i båt på land. Men det finns minst 6 svenska båtar i Marina de Lagos och två av dom är bebodda just nu. "Chesnock" från Motala och "La Bamba" från Göteborg. Lördagkvällen gick vi ut och åt gott på stan och satt sen med en kaffe och "ljög" länge. Man har alltid något att ge varandra i berättelserna från seglingar. Och kul är det att dra sina bästa minnen, roliga eller bara tokiga eller kanske fantastiska.

I dag, söndag 9/12, ska jag först lacka sarg, sen gå till South Bar för att koppla upp mig på internet och skicka söndagsbrev och nytt material till hemsidan. Det lär ta hela dagen.

F.ö. ser alla svenska båtar ut att må bra. Karsten och Imbi på Chesnock tar sina vandringar runt pontonerna. Men vi vet ju inte hur mycket mögel som växer på kvarglömda matvaror inne i båtarna. Det får ägarna se när dom kommer ner nästa gång.....

Ha det så gott!

Kapten