Resebrev 2

Tejn, Bornholm 070619

Så kom vi äntligen utanför Svedala.
Kalmarsund är ett litet helsike med S-SW när man är på väg söderut.

Var slutade jag det förra brevet....... Jo, vid Dämman i Kalmarsund tror jag. Vi gick in i Kalmar efter den enda seglingen utan motor vi haft sedan vi lämnade hemmabryggan. Härligt friska, genomblåsta och trötta. Hittar plats längs kajen i yttre delen av gästhamnen. Sover gott. Efter att ha spelat yatzy till sena natten.

Kommer iväg vid 12.30.
Sätter stor och hoppas i vanlig ordning på förlig vind.
Möter en kort, tvär och ilsken sjö söderifrån.
Full maskin och kryss mot sjön för att lyckas göra fart överhuvudtaget.
Efter 5 och en halv timme går vi in i Bergkvara, trötta på stampandet mot tvär sjö i södra Kalmarsund. Vi kan inte gå in i gästhamnen på grund av djupet utan lägger oss längs i industrihamnen. Sover gott.

Väckning 06.00. Ska till Utklippan äntligen, eller Bornholm, eller Simrishamn.
Vi luffar på. Pojkarna sover eller sitter på peket och allt är frid och fröjd.
Går in i Utklippans hamn vid 12.30-tiden eftersom vinden från SW ska öka och sen gå på NW. Väntar en natt på denna fina utpost. Jolleturer och bestigning av fyren (Heidenstamfyr) och tidig kojning efter ytterligare ett parti yatzy.

Väckning 07.00. Tisdag 19/6.
(Jag sitter och skriver och måste fråga sonen vad det är för veckodag i dag. Jag har helt tappat namnen på dagarna)
Motor ut ut de trånga inloppet. Sätter stor och går motor hela vägen till Tejn på Bornholm. Pojkarna sover till 10-tiden. Sitter sen på peket och doppar fötterna i sjön, sover en stund, blir hungriga, äter som hästar och blir efter en stund uttråkade. Vågor är inte så intressanta längre!
Kommer in till Tejn vid 17-tiden. Ger pojkarna varsin €5-sedel, för jag tror Danmark använder den valutan. Dom kommer tillbaka med varsin glass, talar om att dom inte förstår ett ord av vad glassförsäljaren sagt, samt med danska småmynt som växel. Danmark har tydligen inte gått över till euro.........
Vi äter på hamnkrogen, går hem och sitter och chattar på det trådlösa nätverket som bara bjuds på.

I morgon är det bunkring av alla de slag. Sen 24-timmars till danska huvudlandet, vad det nu blir på vägen till Holtenau. Vinden ska bli SE, vilket vi jublar över. Dygnssegling över södra Östersjön!

Vi hörs, kamrater!

Kapten