Resebrev 3

Gedser Lystbådehavn 070621

Så har vi gjort ”stora skuttet” med den här besättningen. 24 timmar öppet hav från Tejn på Bornholm till Gedser. Bitvis segling, bitvis motorgång. 116 M (distansminuter). Tankar före avgång. Det har varit mycket motorgång och vi ställer förhoppningen till tilltagande SE bris.

Tejn var trivsamt. Litet och välordnat. Skiberkroen 20 meter från båten. Vi äter middag där. God lokal öl till. När vi ska gå frågar jag om vi kan få köpa med oss några flaskor. Nej, flaskor hade dom inte det ölet på. Men dom kunde fylla en petflaska från fatet...... Vi avböjde.
Tankar fullt, 312 liter, sätter fullt ställ och länsar uipp mot Hammerodde. När vi rundat Bornholm hamnar vi i lä av ön. Vi skvalpar fram ett par timmar. Pojkarna badar från båtem, hängande i en lina med en fender i änden.
Framåt sena kvällen kommer vind igen och vi seglar fram till småtimmarna, när det blir kav lugnt. Motor till Gedser.

Någon kommentar om elektroniken ombord oxå: AIS-en är ovärderlig när vi rör oss i de tätt trafikerade fartygslederna. I lugn och ro kan man bedöma på dataskärmen hur man ska gå. Information om mötespunkt och distans samt tid till Closest Point of Approach finns hela tiden. Jag börjar undra hur jag klarade av de här farvattnen utan den utrustningen.

Holtenau 070625

Besättningsbyte. Son och sonsöner mönstrar av och vänner mönstrar på, Anders och Anne. Varmt och trångt. Trevliga båtgrannar. Sena kvällar, mycket snack och mycket roligt. Nu är det långsegling!

Går in i Kielkanalen i morgon. Lämnar Östersjön!
Bye-bye!

Kapten