Resebrev 5


Ijmuiden 070706
Vi har nu legat med bus-kuling i riggen i 2 nätter och en natt till väntar. Men i morgon hoppas vi att det gått ner till 5 beaufort W, vilket innebär att vi kan gå ut mot Dover Strait. Har turistat i Harlem i dag. Stilla besök i katedral och långa promenader längs kanaler.
Nu blir det lite jobb att ta igen liggetider. Vi bör ha minst en veckas marginal inför Biscayaöverseglingen. Om vädergudarna och meteorologerna har rätt kommer vi i vanlig ordning att köra maskin förbi Calais ner söderut. Det har vi gjort förr.
Stämningen är god ombord och vattnet kostar 50 cent per 10 minuter, vilket innebär att det kommer att ta hela natten att fylla tanken. Men 07.00 är det purrning. 08.00 ska vi ligga vid macken och fylla 600 liter diesel. Sen bär det iväg ut från denna hamn som vi sett tillräckligt av nu.

070707
Väcks 07.00 av ilsken väckarklocka. Känner att båten fortfarande kränger. Vinden har avtagit något och gått mer på väst. Kopplar upp på internet och kollar flera vädersiter. Bracknells väderkartor, BBC:s grafik.
Jag ser att söndagen kommer allt att lägga sig. Nu drar det fortfarande på. Ett ettrigt lågtryck över Balticum med komplettering av ett svagare W Norge kommer att underhålla vinden ytterligare ett tag. Beslut: vi avvaktar. Båten är redo men inte den grova sjön i Engelska kanalen.

Det är intressant att se utvecklingen hos besättningen. Från att ha stirrat på moln och tyckt att vinden har avtagit till att lugnt konstatera att ”i dag går vi inte ut”. Från känsla av tidspress till ett stoiskt lugn.

Dunkerque 070709
Färden hit var den bästa GrönaLund-attraktion man kan tänka sig. Vi stångade mot gammal sjö och c:a 10 m/s i gott och väl 20 timmar, genom hela eftermiddagen och natten. Frivakten fick ”varma-kojens-principen” i akterskansen där det var uthärdligt. När vi passerar Europort utanför Rotterdam vid midnatt är det underbart med AIS-information på dataskärmen. Men lotsbåtarna som gick från fartyg till fartyg undrade varför vi inte anmält vår passage på ch 2, vilket vi skulle ha gjort. Mitt i trafiksepareringen prejar en lotsbåt oss, slår på strålkastare och ropar upp oss och bannar oss för missen att inte rapportera. Vi identifierar oss och blir beordrade att ta sydlig kurs ut ur det hela. Lite dramatiskt men inga problem att klara situationen. Vi kommer in till Dunkerque vid 17-tiden. Mycket båt. Går iland efter en diskussion om fortsättningen. Där beslutar vi att inte stressa mot sjö och vind i fortsättningen vilket kommer att innebära att Göran och jag får ta turen över Biscaya på tu man hand. Men vem har haft en kommendör i svenska marinen som besättning förr! Jag känner inte den minsta oro, snarare tvärt om!

Lågtrycksbanorna är för sydliga. Vi får enbart SW-W, vilket är stick i stäv hela tiden. Jag har nu tankat för 16.000 SEK och kommer att behöva tanka mera för att komma ut ur den här delen av världen.

Om Engelska Kanalen tycker jag inte!

070712 Boulogne-Sur-Mer
Vi går ut från Dunkerque . Sätter stor och mesan och hoppas på bärande vind när vi rundar udden vid Calais, Cap-Gris-Nez. Så blir dock inte fallet. Vi får tidvattnet med oss och gör 7-8 knop över grund men bara 3-4 genom vattnet. Tidvattnet möter SW-vind och sjön reser sig så det hissar ordentligt. Kommer till Boulogne-Sur-Mer vid 16.30-tiden och får en plats längst in i en trång marina, ”Port de Plaisance”. Mästarprov av skepparen att få in båten i den hörnan utan att kvadda någon på vägen. Ett par timmar efter vår ankomst kommer DoubleFun och Aguila in. Gamla vänner på väg till samma vintervila som Arctic Fox, Lagos. Det blir kaffe i sittbrunnen på DoubleFun och mycket snack.
Här blir vi kvar. Vinden fortfarande rätt i nosen.
Planen är att gå ut Fredagen den 13:e. Man ska aldrig gå ut en fredag och framför allt inte den 13:e säger gammal sjömanssed. Vi får väl se.

Har reparerat vindrodret. En bult har lossnat och flera andra skruvat upp sig. Vi såg att ställningen för vindrodret vinglade betänkligt ibland. En god båtgranne i marinan påpekade att han såg en lös bult! Ner i verktygslådorna och fram med ny bult och mutter. Med hjälp av backstaget på mesanmasten lyckas vi lyfta ställningen tillräckligt för att dra ihop den igen. Sen har vi fixat stopp i toaletten, nya brickor i storbomsinfästningen, glapp i antennkontakten till GPS 1, m.m.

Boulogne-Sur-Mer är en trevlig stad. Gjorde ett besök uppe i stan i går och tog en painriche med en öl och njöt av ett medeltidstorg. Så har jag sett skarv mitt inne i stan. De sitter på torrlagda delar av floden under lågvatten där vi ligger. Undrar om fransmännen tycker lika bra om ”ålakråkor” som vi gör i Sverige.....

Färden går vidare i morgon, fredag 13/7. Inneslut i er aftonbön att lågtrycken får en nordligare bana så att vi får förliga vindar!

Kapten