Resebrev 7


Position Lagos, Algarve, 070819

Ser tjurfäktning på portugisisk tv.
Stackars tjur.....
En massa män omringar det förvirrade djuret och sticker knivar i nacken.
Primitivt .....
Och en hel arena jublar när knivarna sitter där och blodet börjar rinna.....

Vi tittar lite bakåt igen i stället:

Viana do Castelo 1/8 - 3/8
Ett par nätter vid väntepontonen och långa vandringar i denna fina gamla stad. Åker bergbana upp till kyrkan som dominerar vyn över staden.
Tar några fina vyer över hamninloppet.
På kvällen är det festival av något slag nära hamnen med procession och folksånger. Naturligtvis är vi där och upplever ...

Leixoes och Porto, 3/8 - 8/8
Ligger i en hamn som heter Leixoes utanför Porto. Vi hade tänkt gå vidare i dag men ändrade oss pga dimma och grov sjö. Nu framåt dagen börjar det lätta, så vi får se vad vi gör. Turistade i staden Porto i går. Mycket intressant gammal stad vid floden Rio Douro. I dag är det båtvård. Men det blir en lång väntan på bättre väder. Den portugisiska passaden når styv kulingstyrka och vi blir kvar 6 nätter innan det är dags igen.

Cascais 9/8 - 10/8
Vi drar en 24-timmars motorkörning för att komma ikapp tidtabellen lite grann. Passerar flera hamnar vi hade planerat gå in i. Och i gryningen ser vi Ilha Berlenga's fyr blänka i väster. Där låg vi 2001-09-11. Minnena rinner igenom huvudet ..... Blir kvar en natt i Cascais. Kapten frågar redaren om hon vill åka in till Lissabon. "Nej, där har jag redan varit....."

Sines, 10/8 - 13/8
Så är vi återigen i en hamn vi känner sedan 1998 och 2001. Sines i södra Portugal. Får ett glatt välkommen av s/y Chiquitita och senare s/y Miss Blue. Sex pensionärer sitter på pontonen med en flaska mitt i och drar skröna efter skröna. Vi har setts och hörts på radio otaliga gånger.
Sen middag i Chiquitita. Och då glömmer vi att dagen varit lång och kvällen blir lätt sen.

Datorn har dött och blivit återuppväckt. Men massor med programvara ska nu återställas. Vi blir kvar här ett par dagar.

För den som undrar kan vi berätta att det är varmt. Nu är klockan strax före midnatt. Det är ff varmt och behagligt. Musiken strömmar från land. Fiskar äter på beväxtningen i botten så det knastrar.

Vi har ätit en utsökt spaghetti carbonara med ett franskt vin till. Vinden viner i riggen. Det är bara 23 grader i båten.
Ligger längs med en ponton 5 m från Chiquitita som vi träffat sedan 1998 i olika delar av världen. Vi har ljugit och berättat....... och haft väldigt roligt tillsammans.
Om ett par dagar skiljs vi åt. Vi seglar runt Cabo Sao Vicente in till Lagos och Chiquitita släpper förtöjningarna om någon vecka och går till Graciosa (en liten ö norr om Lanzarote på Kanarieöarna). Vi ska sen lyfta båten för vintern och dom ska segla över Atlanten till Trinidad.

Möten .......
Vi har vinkat och språkat med "Oleana", en norsk båt, med "Tango", en amerikansk båt. Precis på det där sättet man gör som långseglare.

Här och nu!
Inga andra anspråk än att njuta stunden.
Inga krav på återmöte.
Bara här och nu.


Vi kommer att sakna allihopa, och kanske vi möts igen någon stans under de kommande åren. Då har vi massor att prata om från tiden mellan mötena. Bakom oss kommer DoubleFun och Aguila, som vi träffade i Frankrike. Dom kommer till Lagos i september. Då kommer vi också att ha mycket att prata om. Bredvid oss ligger "Miss Blue", som bokat vinterplats i Lagos Marina. Nära varvet vi ska ligga på.
Man möts, man skiljs åt och man träffas, kanske, igen.
Utan krav, utan löften. Här och nu!

.....

Gunilla och jag har haft tre fantastiska veckor tillsammans med allt som kan inträffa på långsegling. Vi är inne i "rytmen" nu. Har tillbringat en hel söndag i båten med stök och bök. Problemet är bara att Gunilla ska flyga hem om mindre än en vecka.
Suck!
Nu när rutinerna börjar fungera och dagarna består av 2/3 stök med båten och 1/3 turistande. Då tar plötsligt det slut och jag blir ensam med "det stora åbäket" i Lagos. Men vi får försöka överleva vintern och ta nya tag nästa vår när Arctic Fox ska in i Medelhavet med både Kapten och Redaren ombord.

Lagos, 13/8 och tills vidare.
Så ligger vi i sluthamnen för den här säsongen. Vi har fått en bra plats i marinan, om än dyr (c:a €40/dygn). Men vi har allt inklusive det vi sade förra resan: en bar med utsikt över båten. Vi ska upp på varv och försökte prata med varvet personligen i dag. "Bank-Holiday". Inte en själ bakom gallergrindarna, så vi turistar i denna gulliga, av engelsmän dominerade, stad. Ni som kommer ihåg kidnappningen av den lilla engelska flickan Maddie vet var vi är. Alla pratar som om dom kom från Liverpools arbetarkvarter här. Marinapersonal, serveringspersonal, grannar på baren....... Det är så att vi börjar försöka imitera centralengelsk dialekt snart. Har skaffat internetuppkoppling och står nu i styrhuset på Arctic Fox iklädd endast shorts. Ljumma vindar sveper norrifrån och det är enligt termometern 30 grader i luften. Precis som det skall vara....... Men det är lite halvt nu när Gunilla ska åka hem om några dagar.... Jag ska köpa en microugn, modell mindre, och gå på Pingo Doce och köpa halvfabrikat så att jag inte går på restaurang varje dag. Sen en ny CD-spelare för den gamla har tagit slut. Portugisisk tv får vi in med viss grynighet, och ibland förstår man också sammanhangen.

Lite problem har uppstått. Efter c:a 6 timmars motorkörning börjar det "morra" om propelleraxeln. Undrar vad det är? Men det är inget jag kan göra något åt förrän vi ligger på varv. Vindgeneratorn börjar plötsligt gå frivarv. När vi kommer in i marinan i Lagos klättrar jag upp och konstaterar ett enkelt fel. Plus-kabeln har korroderat av i en koppling uppe i masten. Lätt fixat den här gången. Och så har vi konstaterat viss ökning av motorlukt vid lång körning. Jag ser att det är ordentligt med saltavlagring vid avgaskröken på kyllimpan. Kan det vara så att en koppling har spruckit och att då avgaser sipprar ut i motorrummet? Återigen en fråga att undersöka på varvet.

Och Redaren har åkt hem.
Ensam sitter kapten här i Lagos med sin nyinköpta micro.
Med alla förberedelser för upptagning.
Packa jollen, ta loss föstagsprofilen så att travelliften kan komma tillräckligt långt in, konservera septitanken, konservera watermakern, tömma gråvattentankarna och försöka göra dom hyfsat rena så att det inte uppstår obehaglig doft i värmen.

Men egentligen klagar jag inte.

Kapten