Resebrev 8


Position Sopromar, varv i Lagos

070821
Upptagning. Startar 08.45 ensam eftersom ingen kommit från varvet för att assistera. Det går bra ut från marinan och fram till travelliften på Sopromar. Där vill Hugo (en av ägarna) att jag ska backa in i slipfickan. Ok, det gör jag väl. Men samtidigt kommer NW och driver mig sidledes. Det resulterar i att akterlanternan kvaddas i kontakt med kajen. I övrigt går det fint. Botten är väldigt beväxt med havstulpaner. Inte undra på att hon dragit mycket diesel, 2 liter//Nm i stället för normala 1,2 liter. Tillbringar dagen på land med att städa undan på däck för att sedan bara försöka inrätta mig för ett liv på land-

070822
Skaffar nya saxpinnar till låsning av bult och vantskruv i peket. Köper ny kontroll till ankarspelet, 110 €. Drar ut hela ankarkättingen på marken, alla 100 metrarna. Konstaterar att den är stadigt förankrad i botten av kättingboxen. Lägger den i 5-metersslingor för att märka upp med buntband i olika färger. Drar ut hela ankarolinan, akterankaret. Sköljer av ordentligt med färskvatten och låter det hela ligga och torka över natten. Jobbar med hemsidan och går till en bar där jag får kontakt med trådlösa nätverket. Lägger ut bilder.

070823
Monterar nya kontrollen för ankarspelet. Fungerar fint. Märker kättingen till hälften. 5 m, 1 blå, 10 m 1 röd, 15 m 1 blå, 20 m 2 röda osv till 50 m där jag sätter 5 röda. Hissar sedan upp hela kättingen igen. Hissar upp ankarolinan också. Blir alldeles utmattad och beslutar att arbetet är slut för dagen. Får sen ett ryck efter lunch och internetkontakt. Skruvar loss plåten under ankarkättingen och slipar ekplankan, låter den torka och sen oljas den. Går in i marinans butik och träffar Hugo. Ger honom en del av den kvaddade akterlanternan och ber honom få hem en ny. Jag ser också att dom har insatser till däcksbelysning, tom 24V, så nu kan jag ordna däcksbelysningen i mesanmasten också. Den har inte fungerat på 5 år.

070824
Två man arbetar hela förmiddagen med att täcka och tejpa över känsliga delar på undervattenskroppen. Efter lunch börjar sandblästringen. Ljudet är infernaliskt så det är nödvändigt med hörselskydd. Jag följer jobbet och plåtar. Kan inte göra något själv medan det här arbetet pågår-

070825
Väcks av att kompressorn startar och pojkarna fortsätter blästringen. Det blir en stilla hemmadag med fräsande genom skrovet. Ägnar mig åt arbete med hemsidan samt tittar på VM i friidrott från Osaka.

Kapten