Resebrev 9


Position Sopromar, Lagos, Algarve, Portugal 070905.


Nyss kom sena kvällståget från Faro, 8 landmil härifrån. Klockan är då nästan 24 lokal tid och jag börjar tänka på kojen.
Varvet, Sopromar, ligger 100 m från slutstationen för pendeln. Det hörs när det kommer ett tåg och det hörs när det första går på morgonen, 06.19. Dom tutar och drar på motorerna. Ibland vaknar jag av att fiskfabriken är tidigare med sina signaler. Det låter som en ambulans på utryckning. Långt före gryningen. Ibland räknar jag signalerna och en morgon kom jag till 47 tut-tut. Endera dagen ska jag gå dit och fråga vad i h-e dom håller på med i gryningen …..

Kvällen är ljummen. 24 grader fast klockan närmar sig midnatt.
Sitter och är nöjd med dagens arbete med båten.
Det är tyst på varvet. Det lyser i några båtar omkring mig på land. Vi är några tappra som bor 3,5 meter över asfalten ……
Jag har allt man kan önska sig på en parkeringsplats. Värme, ljus, micro ....
Men lite tomt är det. Portugisisk TV är ibland gott sällskap och jag börjar lära mig det ena efter det andra. Lexikon ligger på bordet och jag slår upp för att få sammanhang i nyhetssändningarna. I kväll går det en hyllningsfilm film för Moder Theresa. Jag tycker jag förstod att hon blir kanoniserad. Nyheterna påstod att Bush ska dra hem trupperna i mars 2008. Tro det den som vill. Det varit ett bankrån i centrala Portugal och man jagar två beväpnade män. Portugal vann över Litauen i basket.

Det är varmt!

I morgon, 6/9, börjar pojkarna, Ronaldo och Ozmin, att hyvla av gelcoaten på Arctic Fox. Jag har hört hur det låter när dom jobbar med en båt en bit härifrån. Det blir nog några dagar på stranden är jag rädd. Annars går det bra med jobbet med ”det stora åbäket. Jag gör småreparationer varje dag och ska snart ner i kölsvinet. Vilket jag inte ser fram emot ……..

Bortsett från att Redaren inte är här är livet ganska bra.
Vi får se när jag bokar ett flyg hem till vintern.

070907
Arbetet med "avhyvling" börjar i dag. Oväsendet är inte så påtagligt inne i båten som jag fruktat. Jag kan pyssla därinne utan hörselskydd. Jag fotograferar i vanlig ordning.
Båten en bit ifrån är färdig för torkning med "HotVac"-systemet. Man fäster ett slags mattor mot skrovet och kopplar till en enhet som hettar upp till c:a 90 grader. För den som är intresserad går det att "googla" på HotVac, så finns det information att hämta.
Pratar med en granne som behandlat sin båt på samma sätt och han är helt nöjd. Det känns skönt att höra!

Må så gott allihopa

Kapten