Bloody Frog Eater !

Puerto de Soller 080813



Under natten har vinden vänt och dragit på från NE. Vi vågar inte lämna båten utan ägnar oss åt inre verksamhet. Dagen går, dyningen genom mynningen av bukten gör livet lite obekvämt, men vi börjar bli vana. Gunilla försökte ligga och sova på däck i natt eftersom det var så varmt i går kväll. I morse berättade hon att vid 03-tiden vände vinden och därmed alla båtar på svaj. När vi vaknar vid 09-tiden så gungar det ordentligt.

Nåja, vi sysslar med inre verksamhet. Laddar batterier, sorterar gamla pärmar och har det ganska gott.
Så tittar jag ut vid 12-tiden och ser en båt draggande rakt ner mot oss. Jag vet att den båten är obemannad sedan 4 dagar och ropar till Gunilla:
- ”Problem! Det kommer en fransk båt draggande mot oss!”
Upp på däck, fram med fendrar snabbt som bara den. 35-fotaren kommer drivande tvärs mot vårt peke och jag klättrar ut för att försöka få den åt sidan. Dyningen gör att vårt peke slår sönder ett par mantågs-stöttor direkt (pinnved!) och jag lyckas få den att driva ner på Arctic Fox styrbordssida. Där försöker vi fendra av, men dyning och hård NE gör att båten slår i oss gång på gång. Tack och lov är AF kraftigt byggd så skadorna blev på ”Well Done” som den heter….
Undrar vem som kom på det namnet …
Gunilla sliter med att hålla 35-fotaren från oss. Fendrar emellan, en slits av och försvinner ner till badstranden ett par hundra meter medvinds och blir väl en välkommen leksak för barnen där. 300 spänn flyter iväg, ilsket orange.
När vi någorlunda har kontroll på läget går jag p VHF ch 09 och ropar på marinan för att någon ska komma ut och assistera oss. Efter 10 min kommer hamnkapten i jolle och försöker bedöma läget. Han råder oss då att försöka köra mot vinden för att få den drivande båten bakom oss. Vi har dock krokat ihop ankarkättingarna, så när Gunilla drar upp vårt ankare kommer den andra båtens ankare med och under rådande väder kan vi inte lossa det hela, utan vi släpar den franska båten efter oss med ankarkättingen skrapande i vårt skrov och vid något tillfälle hör jag hur den slår i propellern….
- ”Jävlar, inte en kätting i propellern också!”
Vi lyckas så småningom lägga vårt ankare igen med Well Done hängande i vårt ankare, men vi släpper ut minst 50 m kätting så sen ligger vi väl akter om fransmannen och väntar på att vinden ska avta så att folk från marinan kan hjälpa oss att kroka isär ankarkättingarna.
Jag går till datorn, kopplar upp på ett hotell-nätverk och mailar till försäkringsbolaget att vi har en ny försäkringsskada att rapportera.
Sen tar vi en whisky och försöker koppla av.

Fortsättningen kommer framåt kvällen när vinden har avtagit men ingen från marinan eller hamnen kommer för att assistera. Nytt anrop på VHF 09. Efter en stund kommer två man från hamnkontoret och vill inte alls hjälpa oss att kroka isär ankarena.
- ”It is not our problem!”
Vi blir lite lagom upprörda …..

Vi sitter ankarvakt hela natten. I gryningen fattar vi beslut att försöka lyfta själva av två skäl:
1. Det har mojnat,
2. Vi har en annalkande kuling från NW som gör det omöjligt att ligga kvar i den här bukten.
Sagt och gjort, vi lyckas få upp ankaret och bli fria från ”The bloody frog-eater”, lämnar Puerto de Soller 07.30 för att gå runt Mallorcas NE hörn och ankra i skydd för kulingen. Det blir en skumpig färd mot gammal dyning och ökande vind. Efter 5½ timma ankrar vi upp i Cala de Formentor, eller snarare hänger på boj. Det ligger ett stort antal bojar i bukten eftersom det är ankringsförbud. Vi trodde säkert att någon skulle komma ut och ta betalt men så var inte fallet.

I dag, 080817, söndag, ligger vi i marina i Alcudia i nästa bukt. 55 € per natt, men vi unnar oss den lyxen ett par dagar. Vi ska handla, fylla på alla förråd för att sen segla över till Menorca. Bara c:a 35 M, så det är en kort dagsetapp.

För övrigt har vi det mycket bra!

Kapten