Resebrev 20

Lagos 080610

Tillbaka i Arctic Fox med obegränsat med tid. Ingen planerad hemresa annat än ”när det börjar bli mörkt”, dvs i höst någon gång.

Vi kommer till vår båt som fortfarande ligger på land lördag eftermiddag efter att ha gått upp vid 04-tiden för att passa flyget från Arlanda till Faro. Is i frysfacket och kall öl möter oss. Men damm överallt! Redaren går bärsärkagång med trasor. Små ventilationsöppningar på låsta luckor, kylskåpet drivet av solcellerna i nästan två månader. Och damm som virvlat in.

Vi väntar på vår nya mast.
Och då går hela Portugal och Spanien i strejk!
Lastbilsförarna blockerar vägar från Frankrike, där vår mast finns och ska transporteras till södra Portugal . Dieselpriserna har gått upp. Fiskare blockerar hamnar i södra Spanien och t.o.m. plastpåsarna har tagit slut på EcoMarche, vår butik. Typiskt vår tur!

Som medlem i webredaktionen på OSK ska jag försöka hjälpa till och hålla ordning på och förenkla OSK:s hemsida. Träffar den avgående webmastern på en servering i Lagos (mitt i stan) första kvällen. Vi diskuterar högljutt hur, var och när! Robert lovar skapa en möjlighet för mig att testa modulerna på hemsidan ….. om två månader.

Vi har de flesta EM-matcherna på tv i båten, men Sverige – Grekland sänder man här i Portugal på betalkanal. Vi går ut för att leta efter en restaurant där den sänds och hittar meddetsamma ”Bar a Lota”, fiskhamnskrogen 100 m från varvet. Beställer en enkel måltid och sitter under HD-tvn som enda intresserade åskådare. Krogen är helgfull (det verkar vara Portugals nationaldag) men det är ”fel” match. Någon kommenterar att det var Zlatan som gjorde första målet. Det är bara vi som jublar när Sverige trasslar in sitt andra mål…….

Cyklar dagen efter, när Portugal ska möta Tjeckoslovakien, med en portugalkeps på huvudet och möts av hejarop från folk på stan. Forca Portugal!

Sedan i juli 2007 har vi letat efter alla detalj-sjökort över Portugals kust. Corona AQ hade lånat dom 2005 när dom seglade ner till Kanarieöarna och lämnade sen tillbaka dom innan vi seglade iväg 2007. Men när vi behövde dom fanns dom bara inte! Vi har letat och letat. Så tar vi oss omaket att montera loss bordet i salongen, dra ut alla lådor ur sjökortsförrådet. Sic! Där inne, bakom understa lådan mot bordläggningen låg de 5 sjökort vi hade behövt i fjol samt ett par från Stockholms skärgård och en förpackning slippapper (800, som vi också letat efter ett antal gånger). Som tur är har vi digitala sjökort och Pilot-böcker över alla hamnar. Portugals kust är väldigt tydlig och slät. Grynnor kan räknas på ena handens fingrar.

Men laddaren för AA- batterier är bara borta! Inte kan jag ha tagit hem den …….. Så vi köper en ny för 25 euro.

En grön sörja rinner längs bordläggningen på toaletten, bakom toastolen. Redaren funderar i dagarna två och beslutar sedan att demontera inredningen för att undersöka saken. Efter idogt letande, med spegel bakom varmvattenberedaren, hittar hon en död Ajax.flaska som genom åren långsamt punkterats och börjat läcka ut sitt innehåll.
Badrummet blir ordentligt rentvättat med utrunnen Ajax!

Det är 30 grader varmt nere i båten, precis som det ska vara. Ute blossar solen från en helt molnfri himmel. Brisen är mild. Vi städar och städar och svettas. Snart ska hon vara färdig för vilda, nåja, lagom vilda, färder över oceanerna.

080616
En vecka har gått. Lastbilsstrejken är över men trots det inga nyheter om leverans av mast. Vi möter Kjell och Eva, som kommer ner lördag med Sterling precis som vi. Dom svettas ordentligt när dom släpar ut bagaget till Aguila.
Dagarna går med pyssel och städning i väntan på masten…………

Kapten