Resebrev 24

Gibraltar 080706

I nådens år 2008, den tredje dagen i juli månad, klyver Arctic Fox åter Atlantens böljor! Vi börjar med en lätt uppmjukning, 7,5 Nm till Portimao för att lugna nerverna med stillhet och lätt nigande i den genom hamnöppningen inkommande svaga dyningen.
Nästa etapp blir lite längre (VSSL må förlåta oss). Vi drar på morgonen 4:e dagen i juli månad till Gibraltar, 1½ dygn. Seglar i 1 timme, sen dör vinden och vi går för motor med storsegel och mesan uppe. Halv maskin och 6-7 knop. Fräsch botten, lite medström och natten blir härlig med vintergatan som en dimslöja över oss. Saturnus och Mars lyser tillsammans som en spotlight i söder och Orions bälte syns akter om tvärs. Om babord har vi Karlavagnen och Polstjärnan.
AIS-transpondern visar all tyngre trafik i farleden från och till Gibraltar. Och det är mycket trafik, men vi ligger långt norr om leden och kan lugnt följa vår kurs.

Äntligen på väg!!!

Vi passerar Trafalgar på morgonen. För tio år sedan hade vi en smärre katastrof där när prevendern slet sig i en jipp och krossade babords vindruta. När vi kommer dit beslutar kapten att ta ner stor och mesan och gå enbart med genua genom Gibraltar Strait.

Inte en gång till!

Vi anländer till Marina Bay vid 14-tiden. Har haft radiokontakt med Aguila. Dom lämnade samma marina på förmiddagen så vi möts inte den här gången. Förtöjer vid nästan samma plats som för 10 år sedan och har flygplatsen ett vargtjut om sidan. Ett par gånger om dagen startar och landar stora plan i stort sett i masttoppshöjd bredvid oss. Vi är lyckliga att dom prickar landningsbanan och inte oss.

Gibraltar har fått ”lite flera” höghus än sist vi var här. Men centrum är sig likt. Fast vi hittar ingen taxi för att åka upp på ”apberget” i dag, söndag, så det får bli i morgon…..

Vi börjar söndagen med att byta 16 l olja i motorn samt oljefilter. Sen går vi på stan och försöker vara turister en stund. Fast söndag i Gibraltar verkar vara stilla och utan öppna affärer, så vi går hem och sitter vid datorn en stund.

Kanske blir det en irish coffee efter radiopratet med Scandinavian Maritime Mobile Net på 14325 kHz ……

Försiktigt sagt:

Vi njuter varje sekund!

Kapten