Resebrev 26

Palma de Mallorca 080721



Så är vi här! Målet för första etappen 2008 är nått 4 dagar innan barnen anländer per flyg. Det har varit lite stress och kämpa mot försenade reparationer, vind och sjö.

Vi anländer till Bahia de Palma med kuling i nosen efter en dag och natt med blandad segling och vid midnatt motor eftersom allt dör. Men framåt morgonen kommer den utlovade kulingen rätt i nosen och vi tuggar oss in mot ankarplatsen strax sydväst om Palma. Droppar ankare vid 08.30-tiden efter det femte nattköret för att hinna fram i tid. Vi har gjort 5 ordentliga etapper för att komma hit, alla mellan 20 och 25 timmar. Då startar vi helst på eftermiddagar för att komma fram efter gryningen. Men vid ett par tillfällen har vi blivit tvungna att minska farten för att få ljus när vi går in i främmande hamnar/vikar. Det är svårt nog i dagsljus.

Vi tittar bakåt:
När vi närmar oss Ibiza i nattmörkret ser vi flera ljus som inte är fyrar, som inte finns på radarn och som inte finns på AIS-mottagaren. Och plötsligt är dom borta ….. Samma fenomen har vi dygnet senare när vi närmar oss Mallorca, men då vet vi vad det är!
Startande och landande flygplan! Tätt, tätt. Turistindustrin går bra här nere tydligen.

Vi skiljs från Aguila i Torrevieja. Dom väntar på sin familj och vi ska möta vår familj, fast på Mallorca. Vi har haft ett par roliga och trevliga veckor tillsammans med dagligt ”kafferep” vid 20.30-tiden. Mycket ”ljuga” och många skratt. Avskedet är precis som det ska vara: - ”Vi ses nån gång”.
För vi vet ju inte vilka vindar som bär oss framöver och vi ska aldrig mera lova att passa en tid på en bestämd plats. Men vi ses säkert nån gång framöver, för Medelhavet är ju inte så stort och hamnarna inte så många.

080723
Vi ägnar de första dagarna här på Mallorca åt båten. Reparation av babords lanterna som dränkts och där kontaktblecken helt enkelt försvunnit i sin galvaniska himmel. Som tur är har jag sparat insatsen till den kvaddade akterlanternan och får på så sätt ihop BB-lanternan en förmiddag på Formentera (söder om Ibiza). Det säger mig att jag gör rätt i att aldrig kasta något ”som kan komma till användning”. Och den här gången håller redaren med om det.
Värre är att maskinchefen har slarvat med att kolla batteriernas vätskenivå. Trots påfyllning klarar inte de relativt unga batterierna att fungera tillfreds, varför kapten tar jollen in till Marina Portal utanför Palma och köper 3 nya batterier för €480. Att forsla tre batterier i en liten gummijolle i ganska gropig sjö och sen lyfta ombord dom på Arctic Fox är en berättelse i sig som vi väntar med till en annan gång.

Det var länge sedan vi hade en trådlös uppkoppling värd namnet så både Arctic Fox och Corona AQ-s hemsidor är lite efter. Men det ska det bli ordning på när son och barnbarn kommer till Palma med en ny dator och vi har plats i en marina ett dygn. Det dygnet kostar €67, vilket är billigt! Priserna inne i Palmas marinor är den här tiden av året €150/dygn, vilket är helt sanslöst! Och det finns inte en ledig plats!

Ny dator, ja. När fartygets förnämsta navigationshjälpmedel plötsligt hänger sig och visar ”blåskärm” innehållande en massa varningar då ringer kapten till sonen och beordrar:
- ”Köp en ny dator och ta med den ner!”
Vi kan i dag inte vara utan datoriserade sjökort där vi har vår position samt större fartygs positioner och samtidigt kurs och fart. Det visar till och med var vi kommer att vara närmast varandra samt när. Vi har papperssjökort beredda om det hela skulle klappa ihop, men vi börjar bli lite lata med noteringar av positioner även under nattseglingar.

Så har vi haft en kamp med stora kylskåpet. Redaren klagade i flera dagar på att det inte gick under 14 grader. Ut med kylskåpet ur platsen. Fram med stora borrmaskinen och gör luftningshål i fina skivan bakom. Frosta av. Förstå hur kylan ska cirkulera för att kylen ska må bra. Frysfacket har hela tiden hållit -14 till -18 grader. Vi förstår att vi skruvat upp termostaten för hårt och att alla möjligheter för kalluftens cirkulation stoppats av igenfrostning. Vi drar ner termostaten, monterar en termometer i skåpet och kollar noga hur temperaturen håller sig. När vi öppnar skåpet i 30 graders värme stiger termometern där inne med 2-3 grader och så får kompressorn jobba ytterligare en stund för att få ner innetempen. Man drar sig för att ta ut en kall öl med den informationen på skottet bredvid kylen.

Så till våra båtgrannar här å Mallorca. Det senaste man ”bara måste ha” på en båt här nere är kvällsbelysning under vattenlinjen! Det strålar blåaktigt sken ett tiotal meter åt alla sidor. Det kompletteras med att man har, inte däcksbelysning, utan fasadbelysning på masten från alla 4-6 spridarna. Så vi har tillbringat ett par kvällar med julgranar omkring oss, julgranar på en så där 40 meters längd!

Vi är små här …….

Nu väntar vi bara på barnen som kommer till Palma i morgon, men som kommer till oss på fredag. Vi ska gå över bukten till marinan i närheten av flygplatsen, ta taxi till en stor supermercado och bunkra ordentligt. Bäddat och städat är det i förskansen. Så har vi också gjort en femte koj i salongen. Det ska bli roligt och mycket intressant att vara 7 personer ombord i 2 veckor.

Vi hörs!

PS Redaren tycker att kapten ska erkänna att han inte badat än trots att det är 26 grader i vattnet, vilket härmed är gjort! DS

Kapten
PPS
080725 är barnen ombord!
DS