Resebrev 29

Menorca 080822



Vikarna på Menorca är trängre än ingången till himmelriket! Vi kom över i förrgårsgår efter en behaglig tur från Alcudia (motor) och tittade in i hamnen på NW-sidan, Ciutadella. Inte en chans till plats så vi tar oss ut igen. Hamnen är en enda lång spricka i berggrunden liksom de vikar, ”cala”, som vi sen försöker ankra i. Mycket båt. Men till slut hittar vi Cala Blanca en bit söder om Ciutadella. Vi blir ensamma till kvällen. Svajmån minimal, men vi litar på att väderrapporten är ok så att vi har fritt ut mot havet bakom oss, dvs vind från land. Vi vågar dock inte lämna båten., Ligger kvar en natt till för att vänta ut kuling och låta sjön lägga sig. Första kvällen står plötsligt en säckpipeblåsare på klippan intill oss och saluterar solnedgången.

Vi går vidare efter två nätter längs norra kusten. Ankrar i Cala Torta, en betydligt öppnare cala med gott om svajutrymme. Sjösätter jollen och åker iland för att ströva i ett hedlandskap utan en människa inom synhåll. Taggigt och vasst, så vi blir lite rivna på benen. Men det var vårt första strandhugg på Menorca (på tredje dagen).
Natten blir den här gången helt stilla. Vi niger sakta på svag dyning som kommer in norrifrån. Vackert, dramatisk kust, månsken och en fyr som sveper runt natthimlen. Vad mera kan man begära ……

På Mallorca inhandlade vi några flaskor av den mernorciska ginen. Den är en upplevelse, aromatisk som bara den. Man får en hel pinjeskogs doft och smak i munnen. Beefeater, släng dig i väggen! På vår promenad ovanför Cala Torta hittade vi enbärsbuskar som verkligen hade samma arom när man smulade de mjuka barrliknande bladen.
En annalkande kuling gör att vi förflyttar oss 20 M till huvudorten Mahon, där vi får en plats på en ponton utan landförbindelse men med el och vatten.
Bara € 63,70 per natt! Som hittat …..
Internetuppkoppling erbjuds, men i vanlig ordning är betalning och inloggning så snöigt programmerade att jag inte lyckas. Får släpa datorn i land och försöka hitta något internetcafé där dom har trådlöst wifi.

Nu är det dags att planera överfärd till Sardinien. Måste få en god prognos för en vecka framåt så att vi vet vad som väntar oss. Det är 195 M härifrån till Bosa på Sardinien, där vi hoppas träffa äldsta barnbarnet och hennes klass på skolresa.


Kapten