Resebrev 40

Fiumicino påskdagen 2009-04-12

Första veckan har snart gått i stillhetens tecken . Vi betar av punkt efter punkt på åtgärdslistan. Det där med att fylla gasol får vänta till efter helgdagarna. Kanske blir det så att vi köper ”CampingGas”-tuber och ny reduktionsventil för att slippa problem varje gång en gasolen tar slut. Vi får se på tisdag.

Vi kom ner hit dygnet efter den förödande jordbävningen i L’Aquila och omgivande landsbygd uppe i bergen, bara 120 km från oss. TV sände nonstop första dagarna däruppifrån. Skrämmande naturkrafter!

Vi har nu lärt oss en ny glosa: ”terremoto”, italienska för jordbävning. I fjol lärde vi oss en portugisisk glosa: ”greve”, vilket betyder strejk. Det förekom nämligen en hel del prat om flygplatsstrejk så fort Gunilla skulle flyga hem. Och apropå flygplan. Så fort vi har sydostlig vind startar ett plan per minut över våra huvuden. Hela gårdagen dundrade stora passagerarplan över oss. Och vardagar håller man på att bygga om en fiskebåt 50 m från oss. Rost knackas med högtyck. Det låter från 8 på morgonen till 16 på eftermiddagen. Det låter ordentligt!

En glad händelse inträffade i går, när jag ordnat plats för wifi-antennen permanent. Hittar ett nätverk som är helt öppet! Kan surfa! Men token har spärrat Yahoo och MSN samt Facebook. Facebook kan jag vara utan, men Yahoo har använder vi för mail och MSN för chat med son och sonsöner. Skype fungerar dock bra och vi har kunnat genomföra bildsamtal med vänner i Svedala. Kul att sitta nere i båten och kunna göra det! Men min egen blogg kommer jag inte åt. Där ligger också någon spärr i det här nätverket.

Den där oerhört sköna känslan att inte ha bråttom, att inte behöva göra något inom viss tid, att ha dagarna för sig själv, börjar infinna sig. Vi har inget speciellt mål, ingen tid att passa, inget tryck på oss. Underbart. Att inte sköljas över av nyheter, även om vi för ögonblicket har tillgång både till svenska tidningar och web-tv på datorn och till italiensk tv, 12 kanaler, på vanlig tv i båten. Men vi bryr oss väldigt lite ……

Glad Påsk på er alla!


Kapten