Resebrev 43

Agropoli 090507

Vi blev kvar på Isla di Procida i 2 nätter utan att komma iland. Synd, men kapten hade så ont i högerarmen efter slagsmålet med Evinrude att inte ens rodd in i land kom på tal.

Nu ligger vi i Agropoli efter tre nätter i Salerno (icke att förväxlas med Palermo, som ligger på Sicilien). En vänlig, men grund hamn. Ingen hamnavgift där vi förtöjt, men väldigt grund för Arctic Fox mellan pontonerna, där vi först blev anvisade plats. Vi stod fast och fick hjälp att komma ut av en vänlig ormeggiatore, som kom med stora båten och kopplade en tamp.

Efter det gick vi till tanken och bunkrade 481 liter diesel. Skönt att fylla tankarna igen efter att ha levt på det vi bunkrade i Olbia på Sardinien i september i fjol. Nu har vi 800 l diesel ombord igen. Det bör räcka en stund …… hoppas vi.

Nåväl, från Procida gick vi per motor (!) över Neapelbukten i svag motsjö. Prognosen hade lovat förliga vindar, men icke. Vi passerar Capri på behörigt avstånd för vi har hört talas om hamnavgifterna där ( > € 130) och tuffar vidare mot Amalfi. Väl där konstaterar vi två saker: Hamnmynningen är större än pirens längd. Hamnen ockuperas av motor-yachts i klass 50 fot upp till 200 fot.

Vi tvärvänder och går vidare till Salerno, bara 7 M, och anländer i lagom tid för eftermiddagsfika. En vänlig ormeggiatore visar oss in till plats, lite rymligare än på Ischia, och vi förtöjer förnöjt och säger att vi stannar ett par dagar. Besök i Pompeji står på programmet samt naturligtvis i vanlig ordning bunkring och bunkring.

Vi stannar tre mycket lugna nätter i marinan ( á € 50) och gör andra dagen en busstur till Pompeji.
Bussturen blir i vanlig ordning en upplevelse! Trafiken i detta land är sanslös! Nära slutmålet står bussen i över 40 min fast på en lokalgata. Alla går av utom vi, som inte har en aning om var vi är. Chauffören suckar och muttrar innan vi till slut kommer loss. Släpper av oss någon km från gamla Pompeji och vi vandrar, efter 2 tim busstur, mot ett av antikens största katastrofområden. Staden med mer än 20000 invånare som utplånades av vulkanen Vesuvius på ett par timmar år 79 e.Kr. Men som tack vare det har givit oss i eftervärlden en fantastisk möjlighet att förstå livet där och då. Det är femte gången som kapten vandrar igenom ruinstaden och andra för redaren. Man hittar något nytt varje gång!

Hem tog vi tåget! 40 minuter!

Hit till Agropolis fick vi för första gången segla. Underbart! 4-5 knop i 5 timmar, stilla sjö, lagom halvvind och så in i denna till största delen privata marina med möjlighet för oss besökare att förtöja alldeles innanför hamninloppet längs piren, gratis. Ingen el eller vatten, men vad gör det. Vindsnurra och solceller sköter om försörjningen och vi har lyckats få tag i diesel för några månader framåt samt en stor supermercato uppe i staden där vi fyllt på förråden.

Livet leker!


Kapten