Resebrev 48

Port Leone, Kálamos, Grekland, 090614

Port Leone på ön Nisos Kalamos. En underbart skyddad vik med en övergiven by 200 m från oss. Den övergavs 1953, när den stora jordbävningen förändrade mycket för folk här i Grekland. Vattenförsörjningen förstördes, och sannolikt en hel del av husen i byn. Vi har i dag räknat till 5 byggnader som finns inne i bukten och är att betrakta som ruiner. Men kyrkan högst upp i byn står fortfarande och lär hållas i skick av folk som flytt härifrån. Vi får se om det blir gudstjänst i dag.

Veckorna flyr. Vi lever dagarna som dom kommer. Och vi upplever………

Vi har tillbringat 5 dagar i Órmos Ablaki på ön Meganisi, en ö som inte finns i guideböcker, men som är väl värd ett par veckors besök. I bukten träffade vi 5 svenska båtar, varav en är #18 i vårt speciella sällskap ”VSSL”(ViSomSeglarLite eller ViSomStårpåLand). Christer kom simmande till oss och bad enträget om en vimpel (vår hemliga vimpel). Vi råkade ha ett extra exemplar ombord och lämnade den till #18, som simmande tog hem den till sin båt och genast hissade den under babords spridare.

Vad mera ……

Man träffar människor med samma inställning till livet som vi har. Vi skrattar tillsammans och är lyckliga över vår tillvaro.

…..

Vi har bokat plats på land nu. Aktio Marina i Preveza. Betydligt billigare än i marinan i Levkas. Och det är skönt att ha båten på land när vi är hemma. Det finns lite reparationer under vattenlinjen som är lättare att utföra ”on the hard” än i vattnet. Och det är aldrig fel att spola av skiten från Tibern där vi låg i vintras. Vi flyger som sagt hem på två månader. Värmen och trängseln här nere och ”måsten” hemma driver oss. Hoppas vädret bättrat sig i Sverige till dess.

Så måste jag berätta om 12/6, när vi ligger i Órmos Vlikho. I skymningen ropar Gunilla till. Jag upp som en raket. Vi ser bägge en meteorit flamma i NW och efter ett par sekunder försvinna bakom bergen. Det var inte något som man brukar benämna stjärnfall, utan betydligt kraftigare lysande. Undrar om den förintades innan den annars slog i backen någonstans i östra Europa ……

Kapten