Resebrev 51

Vi flyger ner till båten 29/8. Denna gång med direktflyg, en riktig lyx. AirTours flyger fortfarande på Preveza/Lefkas och vi får tag på två billiga flygstolar. Kommer till båten sent på kvällen, inrättar oss 3 meter över marken och konstaterar att allt är ok.

Gasoltuben vi lämnade till marinan är fylld (PA11) och kostar bara €22. Två nya batterier står och väntar på oss i receptionen. Vi börjar jobba med montering. Gasoltuben är inga problem och eftersom det gick så fint att fylla en så plockar vi ner den andra tuben och ber dom fylla den under de månader vi befinner oss här. Batterierna är värre. Vi vinschar upp dom med spinnakerfallet. Sen monterar vi bort de uttjänta batterierna ur ankarboxen och vinschar ner dom på backen. Att sen i detta trånga utrymme få ner och koppla de nya är inget man önskar sin värsta ovän ens. 120 AH-batterier väger sina modiga 30 kg. Men även det lyckas och vi kan konstatera efter några dagars segling att batteribanken, nu på 460 Ah, är alldeles utmärkt.

Projekt 3 är att koppla in en ekolodsgivare till Simrad-transpondern. Att dra kablar i en fullt utrustad båt är ett projekt i sig. Riva ut allt kring kabeltrummorna, klippa buntband och sen spänna om nya …… Men skam den som ger sig!

Projekt 4 är att få 100 m ankarkätting rengjord och inoljad. Galvaniseringen har givit sig och kättingen kinkar i kuggkransen på ankarspelet. Först högtryckssprutar varvet kättingen och medan vi långsamt hissar kättingen står en man och penslar en blandning av diesel och motorolja på densamma. Det visar sig senare att manövern verkligen har lyckats och vi har inga problem vare sig att få kättingen att löpa ut eller att ta hem den. I vissa vikar är vi tvungna att lägga mer än 60 meter för att få bra håll. Den här åtgärden var verkligen viktig.

4/9 sjösätter vi.
Går direkt till Lefkas och parkerar i marinan. Bunkrar på marinans supermerkato som visserligen är dyrare än affärerna i stan, men som ligger inom bekvämt avstånd eftersom vi kan dra kundvagnen ända ut till båten.

Ormos Kapali, Meganisi, Joniska havet, Grekland, 090906
Äntligen i en badvik. 30 grader i vattnet och 37 i styrhuset.
Vi ligger för ankar med s/y Apostrof just nu 30 meter akter om oss. Har blivit bjudna på lunch av Sören och Eivor när vi kom hit för ett par timmar sedan. Rott hem till Arctic Fox, tagit en simtur runt båten, en lagom sval dusch för att skölja av saltet. Sen har vi suttit timmar i den skugga som ev. infinner sig när båten svänger på ankaret och läst favoritböcker.
Vår position: N 38 48,459 E 20 46,959 . Här är det fint!

Ormos Abelaki, 090920.
Mycket vatten har runnit under broarna (kölen) sedan förra söndagen.
Vi har nu besättning ombord i form av våra gamla vänner Ulla och Tord. En viss dramatik inträffade när vi mötte dom i Lefkas Marina, men den historien får vara för den här gången.
Just nu ligger vi i en av våra favoritvikar. Stilla eftermiddag med läsning efter bad i 29-gradigt vatten, drink därefter och stillheten slår som en slägga på trumhinnorna.
I födelsedagspresent fick jag en ölburkshållare att monteras i sittbrunnen med sugproppar. Perfekt! Har alltid önskat mig viktiga instrument ombord, och detta tillhör det som verkligen saknades!
Tord och Ulla hade med sig en färsk DN. Jag har ännu inte bläddrat i den. Jag vill låta världen vara i fred och låta mig vara ifred för världen.

Lefkas marina 090927
Vinden viner i riggen, men vi ligger tryggt förtöjda i en lång ponton tillsammans med ett tusental båtar där besättningarna har all världens nationaliteter. Marinan är hemmahamn för hyrbåtar i mängd och varje lördag är det show när besättningsbyten pågår.
Själva har vi en månad precis kvar av vår ”odyssé” här i Joniska havet. Vi har planer på att segla upp till Albanien om vädret tillåter. Vårt försäkringsbolag har nyligen inkluderat den gamla kommuniststaten i sitt seglingsområde, så vi är lite nyfikna.
Den gångna veckan har varit stilla luffande i vanlig ordning denna gång med Tord och Ulla ombord. Bad, utflykter, god mat och mycket roligt tillsammans.
I och med att vi då och då haft gratisuppkoppling på internet har vi tjuvläst DN och andra nyhetsmedia, men inte fördjupat oss speciellt. Viktigast är att ladda hem korsorden och skriva ut dem så att redaren har sin favoritsysselsättning. Det som fastnat är dock den där riffifi-kuppen med helikopter som skedde i Stockholm i veckan. Den kommer säkert att bli film inom kort!
Vi har haft regn i ett par dagar. Regn och ostlig kuling. 20 – 25 grader i luften och ungefär lika mycket i vattnet.

Hösten kommer långsamt till Joniska Havet.
Ni kan se var vi befinner oss på http://www.marinetraffic.com/ais/ och söka båtnamn i kolumnen till vänster. Har vi AIS-transpondern igång så kommer vår position att synas på skärmen. Men klicka först på västra Grekland i världskartan.
Vi har verkligen ”lufsat” sedan i slutet av maj. Korta dagsetapper, långa liggtider. Avstressat.
Livet på en pinne!



Kapten