Resebrev 53

Hemma 091111

Sista veckorna består mest av tankar på hemmet och vad vi ska åtgärda på båten och vad vi ska ta med oss hem. Vi går från Korfu stad till Parga, på fastlandet, där vi ankrar en natt. Dyningen rullar runt och vi vaggas till sömns, lite häftigt kanske. Sen tuffar vi ner till Preveza stadskaj och ligger där ett par dagar. Vi får väder som ger oss möjlighet att torka seglen. Vi rullar ut genuan, hissar mesan och låter dem sakta fladdra i svag vind. Sen tar vi storseglet och lägger det över storbommen i flera timmar. Hissade segel vid kaj vållar lite uppståndelse och kommentarer ....

I regn går vi ett par dagar senare över bukten till Aktio Marina. Ankrar ett par hundra meter utanför och sover gott en sista natt i vattnet. 23/10 ska vi upp. Vi ligger fortfarande på ankare när en tokig österrikisk båt rundar oss för att smita före en engelsk båt in i slipfickan. Österrikaren ginar så snävt att vårt peke sliter sönder 3 mantågsstöttor på deras båt. ”Damen” vid rodret förstår ingenting, men hennes karl har åtminstone vett att be om ursäkt när dom passerar. Det var andra gången vi demolerar närgångna båtars mantåg. I inget av fallen har vi varit orsak till händelsen.

Framåt dagen är det vår tur att komma upp. Vädret är svensk höst med regn och blåst, men upptagningen går bra och vi hamnar på en kunglig plats precis som för två månader sedan.
Fyra dagars jobb med att förbereda Arctic Fox för 6 månader på land. Tvätt, packa ihop jollen, alla segel in i säckar och ner i båten, solceller bortmonteras och vindgeneratorn surras. Vi hade egentligen tänkt ta ner den, men kapten orkade inte få loss den från fästet uppe i mesanmasten utan kopplade ur den och surrade propellerbladen i stället.

27/10 skjutsas vi till flygplatsen (Preveza/Lefkas), som inte tillhör de mest upphetsande flygplatser vi sett (understatement!). 23.30 är vi hemma på Tuna.

Nu är det vinter hemma och planering för nästa säsong, som börjar i april 2010.

Kapten