Söndag 2010-08-29

Position: Preveza stadskaj.

Äntligen i sjön igen. De 10 månader som gått sedan vi lämnade båten i fjol har varit långa och fyllda med omsorg om gamle far. Nu har han det gott på ”hemmet” med egen lägenhet och egna möbler och dygnetruntomsorg. Vi kan delvis släppa det ansvaret. Det ligger inte och gnager som bara för någon månad sedan.
Resan ner till Preveza startade 03.00 i tisdags. Taxi till Arlanda, borda flyg 06.00 och sen löper det på med byte av plan på Berlin Tegel, snabbt denna gång, sen Nürnberg med tid för en öl och vi landar på utsatt tid i Preveza, tar en taxi till varvet och klättrar upp i båten efter 12 timmars resa.
Öppnar alla luckor. Vi hade väntat oss en illadoftande båt, men icke. Lite instängt bara och det försvinner snabbt när eftermiddagsbrisen får spela fritt. Långsamt får vi liv i all elektronik när vi anslutit till landström och batterierna får sig en puff. Men ingen batteribank hade gått ner till kritiska värden.
Allt frid och fröjd.

Båten är välvaxad och bottenstruken av Aktio Marine i april. Däcket är dammigt men det spolar vi snart av. 3 dygn på land, sen sjösättning. Lördag middag klyver Arctic Fox åter Medelhavets sälta. Inga läckage, så vi går direkt över bukten till staden Preveza, där vi nu ligger kungligt längs kaj med närmaste vattenhål 10 m över kajen.

Björklund och dom andra filurerna där hemma är låååångt borta. Vi läser DN på nätet då och då och njuter av att slippa höra allt valfläsk. Men vi ska poströsta, vi har alla papper med, tro inte annat.

Två månader framåt ska vi bara ta det lugnt. En dag är dock inbokad. 19 september ska vi ligga med internetuppkoppling och följa valvakan. Var det blir vet vi inte än, men var så säker, vi kommer att följa valutgången.

Värmen trycker. Det är dags att släpa sig de 10 metrarna över till vattenhålet för en eftermiddags-Mythos, isande kall.

Kapten