Söndag 100912

Position: Joniska övärlden, Grekland

Ithaka 100905

Stilla dagar i Joniska övärlden. Vi har förflyttat oss 3 gånger den senaste veckan. Andra flytten berodde på en lite för hård nordan som gjorde att vi gick in i vårt ”hurricanehole”, dvs ”Ormos Vlikho”, där hållbottnen är tung lera och djupet 5 – 8 m, bergen är 3-400 m höga omkring en. Vi försöker få liv i snurran, gamla Evinrude. Den startar men går bara 10 sekunder i taget. Dör sedan med en suck. Vi gissar att det är gammal soppa som proppar igen förgasaren och hoppas att ny soppa ska lösa den gamla så småningom. Fram till dess får vi ro iland. Lite motion skadar ju inte!

Flyttar sen till Vathi, Ithakas huvudort. Där ligger vi nu kungligt mitt i viken med staden omkring oss. Inkluderande discodunk på kvällar och nätter, men inte lika påträngande som i Preveza, där vi hade barerna 10 m från oss.

Vi har ingen brådska. Dagarna flyter stilla utan några ansträngande projekt (fast jag har kvar klättrande i stormasten för att fixa kinkande spinnakerfall …..) ( Och oljebyte i Caterpillar. Så det finns att göra, frågan är bara när.) Gunilla underhåller eklister runt båten. Vintern har tagit hårt på fernissan på sina ställen.
Klimatet då. Jo, mellan 25 och 30 grader dagtid och kring 20 nattetid. Vattentemperaturen ligger kring 27 grader. Vi har haft regn i går, lördag, vilket sköljde av båten, välbehövligt. Pratar med Sverige då och då på kortvågsradion och får rapport om att sommaren övergått i höst. Har skype-kontakt med Stefan och Pia på Shaddock, som hade en bitvis tuff översegling över Biscaya. Men på deras blogg skriver dom bara om delfiner och valar och så verkar dom mycket nöjda med att ha kommit till värmen.

Ibland lyckas jag koppla upp mig via oskyddade nätverk som vår antenn lyckas fånga. Här på Ithaka brukar det gå lätt, men inte alltid. I skrivande stund verkar det svårt att få internetkontakt, men det kommer nog.


Ormos Vlikho, 100912

Så har vi gjort vår plikt, dvs postat våra röster till valet nästa söndag. Vi ror iland till den lokala yacht-cluben, beställer två Mythos och ber servitrisen bevittna våra valkuvert. Eftersom det ska vara två som bevittnar kallar hon på en kund vid bardisken som också bevittnar. ”What am I signing?” Vi försäkrar att det är helt ofarligt …….

Frågar sedan efter postlåda. Får till svar att postkontoret är alldeles nära. Jag vandrar iväg med våra gula försändelser och söker. Frågar utanför en söndagsöppen speceributik och får till svar: ”Inside”. Inne i butiken finns den lokala posten, öppen på söndagen och jag får kuverten frankerade och postade. Nu får vi bara hoppas att postservicen i Joniska övärlden är någorlunda effektiv. Men vi lär aldrig få svaret om våra röstsedlar hinner fram före 19/9…..

Evinrude, vår trogna gamla kamrat, har nu drabbats av hjärndöd. Vi gav honom en sista chans i förmiddags. Han drog några förtvivlade suckar, dog stilla. Då drog vi ur slangen till respiratorn, lyfte upp honom på däck för vidare transport till snurrekyrkogården. Det blir till att leta ny snurra i Lefkas i veckan. Gunilla har tittat och framför allt lyssnat på snurror som passerar oss där vi ligger ankrade. ”En lite grå en låter bra …..!” Hur vi nu ska hitta en liten grå en som låter bra …..

Här i Ormos Vlikho, vårt ”hurricane-hole” ligger mängder med båtar som verkar permanent parkerade. Mest engelska damer och herrar med magar och häckar som kräver verkligt hårdpumpade jollar för att bära dem. Vlikho Yacht Club är verkligen trevlig och vet vad såna här som vi vill ha. Butiken med postkontoret intill vet också verkligen vad ”yachties” behöver. Det står pallar med öl-flak utanför bredvid pallar med vattenflaskor. Inne i butiken finns inga färskvaror, bara konserver. Hyllmeter med diverse drycker. Så vi bunkrar för någon vecka. Två femlitersdunkar med vitt resp rött vin, €15. Och så vatten, youghurt, lite mat och lite godis.

Vi drar till Grillviken i morgon. Badar och mår gott. Och kanske tar vi en promenad till Vahti Meganisi för att besöka den lokala bagaren och grönsakshandlaren.

Vi lider ingen nöd!

Kapten