Resebrev 4 2010

Port Leone 101001

Står i natten och tittar på Jupiter, där vi med kikaren tror att vi kan se månarna. Gunilla går och lägger sig. Plötsligt ser jag ett ”stjärnfall” av en storlek jag aldrig tidigare skådat. Det bränner sig genom atmosfären och lämnar ett glödande, glittrande spår. Under det ramlar en kula, glödande likaså. Det hela tog kanske 3 sekunder, men efter sig lämnar det ett ”moln” i natthimlen. Det var i söder så jag hoppas kärnan i den meteoriten föll i Sahara eller i Medelhavets vatten. Om det nu var en meteorit. Kanske var det en uttjänt satellit av mänskligt ursprung….
Jag ropar på Gunilla och hon kan se molnet i kikaren.

I går satt vi på en taverna på Ithaka och ser kustbevakningen komma med sin bil och ta ut ett tungt paket ur bakluckan. Så småningom går vi dit och ser att dom kommit hem med en havssköldpadda av stora mått. Minst 1 meter mellan huvud och svans. Dom sköljde den med havsvatten där den låg i en plastsäck och senare i en balja. Det var ett imponerande djur och vi hoppas att det överlever. Vi vet inte varför eller varifrån, men vi vet att dom var väldigt angelägna att det skulle överleva.

Ormos Vlikho 101005

I går skapade vi en ny TBK-hamn på Nisos Kalamos, i viken nedanför den övergivna byn Port Leone. ”Pamina” från Åkersberga kom in och ankrade en bit från oss. Vi pratades vid ett par gånger över relingen. Björn och Lena med barn och barnbarn. Dom lämnar av barnen i dag i Lefkas och kommer hit till denna vik på tisdag.

I Port Leone pågår restaurering av kyrkan för fullt och man har dragit en flera kilometer lång vattenledning från öns huvudort. Kanske kommer folk att komma tillbaka till sina hus som varit övergivna sen jordbävningen 1953. Båtbekanta berättade för några veckor sedan att man också städat. Vi blev mycket besvikna att se att efter städningen har folk i alla fall slängt sina sopor i den gamla raserade olivoljepressen.

Hemresedag bestämd. Nu börjar nedräkningen och planerandet av allt som måste göras innan vi ställer Arctic Fox i vinterdvala på Aktio Marine i Preveza.

Kapten