Resebrev 6 2010

Aktio Marine, 101023

Återigen på land. Denna gång långt upp på land med aktern instoppad i ett olivträd. Förra året hade vi oleander i aktern, men nu kan vi plocka årets oliver direkt från sittbrunnen (dom smakar inte direkt gott …..). Och 20 m från båten finns en utgrävning av en romersk villa som sannolikt härstammar från tiden med drottningen Cleopatra av Egypten och romerska fältherren Antonius. Undrar om dom hade något möte i villan en bit ifrån oss ….. Sjöslaget vid Aktion är beskrivet av de gamla historikerna. Det är där vi parkerat vårt skepp! Undrar …..

Problem med att ligga så långt uppe är att vi inte når Aktio Marines nätverk utan bara grannvarvets. Alltså inte ständig uppkoppling. Det blir till att vandra med datorn till kontorshuset där det finns öppet wifi. 200 m promenad!

Säsongen är över. Det har varit ganska dåligt väder de senaste två veckorna med kuling och störtregn så det känns inte helt fel. Men när vi hör och läser rapporterna hemifrån börjar vi åtra oss…… Fast vädret här nere har varit mycket varierat. Kuling med ösregn i åska, varma stilla dagar. Men det har gällt att hela tiden hålla ordentlig koll på väderprognoserna. Där har vår väderstation, WIBE, varit förträfflig. Prognoser 5 dygn framåt varje morgon och dom har visat sig väldigt hållbara. Vi har i lugn och ro kunnat ställa kosan mot Ormos Vlikho varje gång kuling varit utlovad.

I kväll är det fullmåne över Aktion. Åsnan skriade i eftermiddags och ängen en bit från oss lyser av dagg i månskenet. De senaste veckornas regn har fört med sig att Grekland blivit grönt. Det är en fantastisk skillnad mot sommarmånaderna. Dessutom har vi småfågelkvitter på dagarna, något som vi inte upplevt tidigare år.

Det är inte bara en massa olivträd omkring oss, vi såg också ett apelsinträd alldeles intill. Visserligen inte stort men med mycket frukt, både gröna, gula och nästan oranga. I morgon ska vi plocka en och smaka.

Städa, tvätta, rensa, torka dagarna i ända. Vi försöker gå igenom allt, fast det lyckas vi aldrig med. Klättra upp i mesanmasten och surra vindgeneratorn, kolla antennkopplingen till kortvågsantennen…… Vi tar ner klyvaren men kommer att låta stor, stagfock och mesan sitta kvar över vintern. Vi surrar galonkapellen lite extra och hoppas inte någon liten fågel försöker boa i något veck. Olja bytt i stora maskinen, 16 liter ut och 16 liter in, nytt oljefilter. Det tog säkert en halvtimme att få loss det gamla filtret inklusive blodvite eftersom man river sig på allt som är i vägen. Nya snurran sötvattenspolad i kylsystemet och torrkörd på bensin. Ska få vilorum i duschen när vi duschat klart. Gummijollen ordentligt tvättad, sköljd och torkad får vinterplats på en koj i förskansen tillsammans med allt tågvirke.
Och så röjer vi och sanerar akterluckan. Upp med alla dunkar, i med spanskt rengöringsmedel i mängd och så spola sötvatten ner tills det löddrar ordentligt. Vi pumpar ner på backen, löddrigt skitvatten. Vi har inte sanerat den så noggrant sedan Lagos 2008. Skitjobb, men nödvändigt då och då. Sen blir det att sanera sig själv och i kväll ska vi gå på tavernan en bit bort och äta en bit tillsammans med Meja och Linnea.

Det känns skönt att gå igenom båten så att vi kan komma ner nästa säsong och ha en fräsch skuta att leva i.

Nu återstår bara bussresa till Athen, hotellövernattning och sen flyg direkt till Arlanda.

Kapten