Tisdag 11-06-21

Position: Lefkas Marina

Och så mötte vi Arne …..

En stilla fredagkväll i Preveza.

Vi skulle bara gå ut och ta en Irish Coffee.
Efter att ha besökt 6 ställen hittade vi till sist en liten bar vid lilla köpgatan där man kunde tillverka en Irish som hette duga! Sen gick vi till vår favoritrestaurang i lilla gränden. Där satt Arne tillsammans med krögaren. Eftersom vi varit där ett antal gånger de senaste åren får vi varsin ouzo på huset. Kvällen blir sen. Arne som vi språkar med i flera timmar berättar om sitt liv och vi om vårt.
Många mötespunkter.
Längeseglarlivet i ett nötskal.

Vi har legat still vid kaj i snart en vecka. Underhållning från alla barer, musiken blandas till en ljudridå som vi stilla somnar till varje kväll. Väcks av sopbilen som skramlar med tunnorna i ottan, somnar om och kommer upp när solen sticker ner genom luckan.

När vi kom ner i lördags i mörkret klättrar vi upp på båten, stående i olivlunden långt upp på land. Packar upp väskorna, startar kylen. Batterierna var laddade. Dom har stått på underhållsladdning av solcellerna i 7 månader. Perfekt!
Nästa dag upptäcker vi en massa musskit i nedgångstrappan. Vi måtte ha haft en koloni ombord under vintern som tagit sig upp via olivträden. Det ligger en massa olivkvistar i sittbrunnen och det verkar som om våra inhysningar har livnärt sig på oliver.

Sjösättningen går perfekt på måndagen. Lite dropp i propellergenomföringen, annars inga problem. Motorn startar på ett kick, och vi går långsamt den korta biten till stadskajen där vi nu ligger.

Så går vi ut på lördagkvällen. Den där irish-coffeen som vi fick i går lockar. Det är proppfullt med folk på hamnpromenaden. Men vi smyger upp till lilla köpgatan och sätter oss på lilla kaféet där han gjorde så god irish i går. Men han som var så duktig är utbytt mot en annan. Jag försöker förklara hur det går till att blanda en riktig irish.
Mannen säger att han förstår.
Vi väntar med spänning.

Efter 10 minuter kommer han med två lovande glas.
Drycken är kall!!
Men smaken är för övrigt helt i enlighet med kundernas önskemål.

Vår nye bartender förklarar att han lagt i isbitar, för det ska ju vara kalla drycker i den här värmen.
En ny upplevelse, definitivt. Den lägger sig i raden av irish-historier genom åren.

Efter en vecka vid kaj går vi den korta biten till Lefkas stad och förtöjer dyrt i marinan efter att ha tankat 411 liter diesel. En natt i marinan kostar i år 57€ för Arctic Fox. Dom som klagar över priser i svenska marinor bör vara lyckliga över priserna därstädes.

Gunilla stöter ihop med vår inhysning, en liten mus, på däck. Får tag i en sopborste och sveper det lilla krypet i sjön, där det kämpar en stund, men ger sen upp.
Lite senare hittar vi gömstället. Under stora kompassen i styrhuset.
Den stackars musen måtte ha varit ordentligt sjösjuk och försökte lämna skeppet efter månader i kompassluckan. Där hade den boat ordentligt genom att knapra sönder de papper som fanns.

Kapten