Måndag 11-06-27

Position: Vathi, Ithaka

Efter veckan i Preveza styr vi kosan mot Lefkas, där vi ligger några nätter och bunkrar vatten, el och en del annat. Sen är det dags att styra kosan mot svenskkolonin i Midsommarviken på Meganisi. Vi ankrar i viken bredvik, Grillviken, där vi legat många gånger och ofta länge. Vi blir direkt ombordbjudna på Meja av Raftötången, Lars-Erik och Gun, som vi inte träffat sen i fjol. Glatt återseende!

Midsommar firas med pompa och ståt på rätt ställe för alla svenska båtar. Vi blir ett tjugotal från något tiotal båtar. Sillunch ombord på Meja och på kvällen grillning på stranden. Mycket ”ljuga” och sång för Gunilla som firar sin 67-årsdag i detta illustra sällskap.

Under tiden i Grillviken hinner skepparn med en skepparpromenad upp till Katomeri, en liten by långt in på ön, och långt upp i svettdrivande backar. Men där uppe väntar kall öl och en och annan ouzo tillsammans med byns åldermän. Och inköp av lösviktsvin i tömda vattenflaskor.

Vi går från Meganisi till Port Leone, byn som förstördes i en jordbävning 1953. I fjol såg vi att de börjat renovera kyrkan och var nyfikna på hur långt dom kommit. Nytt tak på plats! Och någorlunda snyggt inne i kyrkan, trots byggställningar. Men omkring finns fortfarande en hel del att göra.

Vi får en kuling över oss under kvällen och får ankra om en gång. Nästa morgon har vinden gått mot ost, och vi blir tvungna att ge oss iväg. Målet blir Vathi, Ithaka, där vi ligger nu, stilla nigande för ankar mitt i hamnen.

Vi går till Vathi Ithaka för att bunkra och återse den kära lilla staden. Ankrar som vanligt mitt i hamnen och tar jollen in så småningom. Ligger ett par nätter. Beslutar oss så för att ta en sista hamn i Grekland, Sami på ön Kefalonia.
Det var länge sedan vi hade segel uppe, så vi klär av storseglet i hamn för att kunna hissa när vi kommer ut.

Och döm om vår förvåning när vi hittar ett fågelbo under segelkapellet i översta vecket. Snyggt skapat av olivkvistar och löv. Vi låter det stilla flyta iväg i hamnen på Vathi, Ithaka

Så kommer vi till Sami, Kefalonia. Hittar favoritplatsen vid färjeläget, längs. Ligger flera nätter. Tar promenader i den lilla staden och mår gott. Färjorna kommer regelbundet trots den generalstrejk som är utlyst i två dagar.

Och så plötsligt vaknar Port Police till och kräver närvaro på kontoret!! Det är första gången vi varit med om det.
Ok, fram med väskan med båtpapper och vandring till kontoret, där några lätt stressade coastguard-män försöker samsas med blanketter och växelpengar. Undrar om det kommit order från centralt håll, att nu j-r ska vi dra in pengar till grekiska staten!
Så beslutar vi oss för att ge oss iväg från Grekland. Målet är Malta, 330 Nm rakt i 244 grader sedan vi rundat Kefalonias sydudde. Men mer om det i nästa resebrev.

Kapten