Resebrev 010712

 

Position: Glyngöre, mitt i Limfjorden

Har haft flera radiokontakter med kamrater i Kristianssand, Fraserburg, Dover och Den Helden. Alla är mer eller mindre inblåsta tack vare kulingen som viner kring öronen fortfarande.

Vägen hit har mest bjudit på motorgång. Inga eller svaga vindar hela Östersjön och Öresund. Seglade mellan Höganäs och Anholt, där vi lyckades missa en ankarläggning när vi skulle backa in mot bryggan. Höll på att mangla tre båtar innan vi tar oss ut. Vi var inte speciellt populära …

Lägger oss sen på svaj i yttre hamnen. Upp kl 01.00 då västan kommer. Går till Hals i Limfjordens mynning, dit vi anländer 09.30. Får fin plats.

Drar genom Aalborg, där vi bara tankar diesel, inget annat.

En natt i Lögstör, en liten trevlig hamn. Ligger som tredje båt.

Lögstör Bredning, fjärden utanför, visar att handböckerna har rätt. Mycket krabb sjö! Bara 4 meter djupt och SV 15-25 m/s gör vår färd något skumpig fastän vi är mitt inne i Jylland.

Vindgeneratorn har packat ihop. Den tålde inte blåsten i en åskby. Likriktarbryggan har brunnit. Har ägnat hela dagen åt att få ner generatorn från mesanmasten och sen plocka isär den. Telefonkontakt med leverantören i Simrishamn ger besked att ingen likriktarbrygga finns i Danmark. Måste vänta till vi kommer till England.

Tar hem väderfax och RTTY (vädertelegram) från Hamburg. Det verkar som om "fulingen" avtar långsamt, så i morgon drar vi via Thyborönn ut på Nordsjön med kurs Inverness eller kanske Fraserburg.

Det sliter på humöret att sitta i hamn med kuling i riggen blandat med häftiga regnbyar.

Vi är på väg!

Snart lämnar vi Skandinavien och då börjar äventyret på riktigt. Känslan av långfärd kommer långsamt in i maggropen. Känslan av att kunna säga: "kanske i morgon", inte "måste idag" utan att ha dåligt samvete………

Kära vänner!

Må så gott, för det gör vi!

Besättningen på Arctic Fox

Hemsida: http://www.arctic-fox.nu

Mail: kapten@arctic-fox.nu