Resebrev nr 72a 2002-07-16

Position: Fehmarn Belt, Södra Östersjön

Dags för en tillbakablick. Det är en vecka sedan vi lämnade Falmouth vid det här laget. Vi har gjort ett race för att någorlunda hinna ikapp och för att kunna besöka Oskarshamn och Visby på hemvägen.

5 dygn från Falmouth till Holtenau vid Kielkanalens Östersjösluss. Non-stop! 3-timmarspass dygnet runt. 1½ dygns segling, resten motor längs Engelska kanalen och längs Belgiska, Holländska och Tyska kusten. Dag och natt. I ur och skur. Väja för färjor, fiskebåtar, tankers. Hela tiden med huvudet i radarburken. Men den värsta biten var uppför Elbe´s inlopp mot Kielkanalens början i Brunsbuttel. Natt och totalsvart i en hårt trafikerad, smal farled med stora fartyg. Radar, GPS, sjökortsprogram gjorde det möjligt. När vi 04.30 anländer till slussen in till kanalen är vi ganska färdiga.

Får slussa direkt. Frågar på radio om vi kan fortsätta mot Holtenau direkt trots att det inte är helt ljust. Får klartecken och kör vidare per maskin genom kanalen. Lugnt i 10 timmar. Så slussar vi ut i Östersjön. Tillsammans med ”Ondine”, som vi senast träffade i Horta på Azores. Kärt återseende igen. ”Vi ses om sex år igen!” blev avskedsrepliken. d Ondines ägarpar hade en annan båt 1996, ”Nordavind”, och den träffade vi naturligtvis då också. Ondine tog kurs mot Köpenhamn och Oslo, medan vi siktar mot Oskarshamn och Visby och slutligen Österskär. Vi kommer till brygga i Holtenau sen eftermiddag. Går upp och handlar lite och sen blir det stillsam middag i båten.

Sen smäller vi bägge. Redaren 20.00 och kapten 21.30. Vaknar av knackning på båten. ”Hafenmeister” vill ha geld. 7,70 Euro. Betalar och kryper tillbaka i kojen. Vid 12-tiden kravlar vi ur kojerna och funderar över vad vi ska göra …..

Skaffa valuta, beställa diesel (naturligtvis) och varor från Tiessen´s (skeppsfurnerare). Äter en god middag ombord, lägger oss i tid och vaknar i dag för att ta oss sista etappen hemåt. 525M kvar via Oskarshamn och Visby.

Motorn mullrar och tankarna går mest bakåt. För ett år sedan befann vi oss mitt på Nordsjön på väg mot Scotland. För 3 månader sedan befann vi oss i Venezuela. För 7 månader sedan låg vi i Rodney Bay och väntade på barn och barnbarn.

Och så vidare ……

Nu är det bara hemvägen över Östersjön kvar. Två och en halv vecka till dess grottekvarnen börjar mala igen.

Suck!

Vi Vill Vända!

Kapten Redaren