Förberedelser inför första resan 2001

Redaren

Att göra en resa är roligt när vädret är vackert och soligt ……

Så läste vi för våra barn när de var riktigt små. Nu är dom stora och har producerat barnbarn! Då kan vi förverkliga en och annan idé.

Att göra en resa är roligt, men minst lika roligt är att planera en resa. Vi (Gunilla och Anders) är i planeringsstadiet sedan jag (Anders) kom hem 17/5 1996. Från Västindien, men närmast från Azorerna, där jag klev av Corona AQ för att åka hem och arbeta (!) igen. Med smaken av Atlanten i mun och lungor, med längtan efter den fria horisonten dygnet runt, med längtan efter soluppgång och solnedgång, dag efter dag, på en obruten havsrand. Med den fasta föresatsen att nästa gång blir det och då blir det på egen köl!

Senhöst 1997 såg vi en annons på BÅTEN!
Det har jag beskrivit i ett tidigare nummer av den förnämliga publikationen TBK:s klubbtidning "Kanalen".
Vi fick hem henne - "Arctic Fox" - i augusti 1998 med en 8 veckors segling från Estepona på Costa del Sol.

Nu är det 2000, snart 2001. Sen 1998 har vi ägnat en stor del av tiden vi inte ägnar åt försörjning åt "Det Stora Åbäket", som Gunilla kärvänligt kallar henne:

New Colin Archer, 40 fot, byggd 1985, 18 brt, deplacement 25 ton, 100-110 m2 segel, Caterpillar 3304B 64 kW, Hydrovane vindroder, Robertson autopilot, Furuno MIII radar, Skanti 5000 LF-MF-HF, 3 VHF-er, den senaste DSC klass D, 1000 l färskvatten, 800 l diesel ……

Ja., vad gör man med en ny båt!? Jo, försöker lära sig henne.

Att sätta fullt ställ: 110 m2 ….. Det tar 15 minuter och en öl att få upp alla segel! Men:

Hon seglar underbart. Styrd med pinne manövrerar man denna dam med lillfingret och kanske pekfingret också---- hon är underbart balanserad med fulla segel.
Och det tar 30 minuter och 2 öl att få ner och beslå alltihopa!

Att segla med spinnaker är ett äventyr i Stockholms skärgård. 100 m2 blågul duk som viker sig vid varje udde. Men mellan Gotland och Smålandskusten gick hon på vindroder med spinnakern uppe. Tills det blev det natt och vi inte hade lust att tänka oss att försöka fånga in duken i nattmörkret, så därför blev det genua istället.

Vi seglar henne på två personer i hyfsat väder. Vi har haft värre och då behöver vi vara flera med den kunskap och erfarenhet vi har i dag.

Men vem vet: vi lär oss varje dag ………

Mera följer!